Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arnošt HRAD četař, který neustoupil ...

10. 10. 2021

Arnošt HRAD – četař, zástupce velitele srubu a příslušník hraničářského pluku č. 6 – muž, který NEUSTOUPIL !

Četař HRAD se při všeobecné mobilizaci v září 1938 stal příslušníkem osádky pěchotního srubu K-S 14 U cihelny. Poté, co přišel rozkaz k opuštění objektu se 3. října v době prací na vyklizování objektu postřelil a po převozu do všeobecné nemocnice v Červené Vodě téhož dne ve 23.20 h zemřel.

Arnošt Hrad byl pohřben 10. října 1938 ve svém rodišti v Praze-Bohnicích. Podle výpovědi pamětníků se pohřeb stal tichou demonstrací nesouhlasu s kapitulací a neobvykle početní přítomní při něm nijak neskrývali svou účast a dojetí.

 

Dne 3. října 2021 po skončení konference Spolku celníků ČR se delegáti konference Bohumil Brandejs – předseda Východočeského klubu celních veteránů a staronový člen předsednictva SC společně s delegátem konference Martinem Šestákem, zástupcem Klubu celníků Orlicko s JUDr Maruškou Bubeníková, v dané chvíli již bývalou předsedkyní Spolku celníků ČR, který vedla třináct let poklonili památce četaře Hrada na hřbitově v Bohnicích – viz foto

 

Také naši dlouholetí přátelé oldskauti z Prahy 8 na hrdinu nezapomínají. Tradičně uctili jeho památku také návštěvou jeho hrobu na Bohnickém hřbitově – viz foto.

-pnš-

 

 

Náhledy fotografií ze složky Arnošt HRAD četař, který neustoupil ...