Jdi na obsah Jdi na menu
 


72. výročí pražského květnového povstání

9. 5. 2017

Slavnostní shromáždění u příležitosti 72. výročí pražského květnového povstání

 

     Dne 5. května 1945 vypuklo  povstání v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu  a o převzetí vládní a výkonné moci. I zde probíhaly nejdříve demonstrace, které však brzy přešly do otevřeného odporu. Povstalci v Praze i na celém území Čech a Moravy se zmocňovali zbraní, obsazovali pošty, železnice a důležité silniční křižovatky. K odbojovým a partyzánským skupinám se přidávaly tisíce povstalců z řad českého obyvatelstva; bývalí vojáci, četnictvo, příslušníci Finanční stráže i osvobození sovětští zajatci pracující na otrockých pracích na území Protektorátu. Okupantům bylo bráněno, aby uskutečnili odvoz strojů, zařízení, a dopravních prostředků do Německa, aby nedocházelo k ničení továren atd. Povstalci znemožňovali plynulé zásobování fronty i organizovaný ústup wehrmachtu. 

 

     Celkem si české povstání vyžádalo v Praze 3700 lidských životů,  na českém a moravském venkově zahynulo přibližně dalších 8 tisíc občanů, přičemž v počtu obětí  jsou zahrnuti jak lidé, kteří bojovali proti okupantům, tak i nacisty povražděné civilní osoby. České květnové povstání výrazným způsobem ohrozilo záměry německého vedení na vybudování "pevnosti," která měla být hájena až do roztržky mezi západními mocnostmi a Sovětským svazem.  Zabránilo se tak rozsáhlému a ničivému vojenskému střetnutí na českém území a pravděpodobně došlo i ke zkrácení II. světové války v Evropě.

 

lipovy_listek.jpg

 

     Již po třetí se u pomníku padlých bojovníků z pražského povstání sešli zástupci příslušníků Celní správy České republiky, aby uctili památku padlých v pražském květnovém povstání.

     Celní správu zastupovali zástupci Celního úřadu pro Středočeský kraj, Celního úřadu pro hlavní městu Prahu a Celní úřad Praha Ruzyně; nechyběli zástupci Celního úřadu pro Královéhradecký kraj a vedení Spolku celníků ČR; vzpomínkové akce v Praze – Strašnicích v Mukařovské ulici se zúčastnili také zástupci skautů z 35.OS Junáka Praha a žáci 6. a 9. tříd Základní školy Olešská Praha 10. Samozřejmě nechyběli hlavní organizátoří celé akci členové Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Horní Lipka, členové Klubu vojenské historie 1. prapor Stráže obrany státu z Třebechovic pod Orebem a dobrovolná Čestná stráž   z celního úřadu Hradec Králové.

     Po krátkém projevu předsedy Východočeského klubu celních veteránů plukovníka v.v. Bohumila Brandejse ve kterém bylo vzpomenuto jmenovitě obětí z řad příslušníků Finanční stráže RČS byly položeny věnce k pomníků padlých. Slavnostní akt byl zarámován do tónů trubky s tóny budíčku a večerky prvorepublikové armády Československé republiky.  

 

 lipovy_listek.jpg

 

Foto por. Ing. Jitky Fajstavrové na:
https://www.flickr.com/gp/134521084@N07/um2fp6