Jdi na obsah Jdi na menu
 


60. výročí společných služeb na HCP Lichkov - Miedzylesie

22. 5. 2019

60. výročí společných služeb  na HCP Lichkov - Miedzylesie

 

Na základě Dohody mezi vládami ČSR a PLR byl 31. 5. 1959 zahájen výkon společných služeb na dálkovém železničním přechodu Lichkov - Międzylesie a to v železniční stanici Międzylesie na území tehdejší Polské lidové republiky. Byl to vůbec první hraniční přechod na celém úseku státní hranice tehdejší Československé republiky, kde byly prováděny společné služby všech orgánů, vykonávajících kontrolní činnosti, související s přestupem zboží, osob a dopravních prostředků přes státní hranici.

Městečko Międzylesie, dříve Mezilesí, se nachází na staré obchodní cestě z Vratislavi přes město Kladsko do Brna a Vídně. Kníže Břetislav I. zde k ochraně této cesty vystavěl hradiště. Roku 1294 je doložena existence Mezilesí jako města - král Václav II. jej daroval s okolním panstvím řádu cisterciáků jako české léno s tím, že má zůstat „na věčné časy“ součástí Českého království. Roku 1428 bylo Mezilesí zničeno husity, roku 1491 bylo znovupostaveno. Za třicetileté války bylo Mezilesí opět těžce poničeno. Roku 1627 a 1643 bylo vypáleno Švédy. Spolu s celým Kladskem bylo Mezilesí roku 1742 postoupeno Prusku a následně se stalo součástí Německa. Roku 1875 byla zprovozněna železniční trať Vratislav–Mezilesí–PrahaVídeň. Do roku 1945 tvořili většinu obyvatelstva Mezilesí Němci. Po druhé světové válce oblast nárokovalo Československo. Nakonec byla celá sporná oblast přičleněna k Polsku.

V sobotu 18. 5. 2019 zorganizoval Východočeský klub celních veteránů(VKCV) ve spolupráci s představiteli města Międzylesie vzpomínkové setkání, na kterém jsme si spolu s kolegy připomenuli blížící se 60. výročí zahájení výkonu společných služeb. Pozvání přijalo téměř 90 hostů, mezi kterými byli zástupci celníků, pasováků, železničářů a dalších organizací obou států. Nechyběli ani představitelé měst Międzylesie a Králíky, ve kterých byla řadu let sídla celních úřadů.

 

Program setkání, které se konalo v Městském domě kultury v Międzylesiu, zahájila první částí koncertu Dechová harmonie Letohrad. Poté přivítal účastníky místopředseda VKCV Ladislav Brůha, který ve svém projevu i krátce zavzpomínal na 25 roků svého působení na tomto pracovišti. Následně pozdravili účastníky paní Katarzyna Bacińska, zastupující město Międzylesie a starosta města Králíky, pan Václav Kubín. Předseda našeho klubu Bohumil Brandejs pak předal oceněným pracovníkům pamětní medaile VKCV. Všichni účastníci setkání obdrželi odznak a pamětní list, připomínající tuto událost. Zástupci polských celníků, pohraniční stráže a českých železničářů poté poděkovali našemu klubu za organizaci vzpomínkového setkání.

 

Setkání pokračovalo přátelským posezením, při kterém se za hudebního doprovodu vzpomínalo na společně prožitá léta ve službě, ale také při sportovních a společenských akcích. Milovníci tance využili parket ke vzpomínkové Star Dance. Na programu byl také společný oběd, ke kterému se podával dobrý český guláš a nechybělo ani ryzí pivo z hor z pivovaru HOLBA Hanušovice. Krátce po 14 – té hodině jsme opustili prostory kulturního domu a vydali se na nádraží v Międzylesiu, které bylo centrem společných služeb. Po prohlídce nádraží jsme odjeli na bývalý silniční HCP v Dolní Lipce, kde nám nový vlastník budovy bývalé celnice, umožnil prohlídku. Budova je zrekonstruována na moderní penzion, který je součástí nedaleké restaurace Byczy Róg, kterou vlastní náš dřívější kolega Leszek Byczek. Jsme rádi, že objekt našel smysluplné využití a zodpovědného vlastníka . Poté jsme se vydali na Prostřední Lipku, kde setkání pokračovalo až do podvečerních hodin.

 

Vzpomínkové setkání mělo mezi účastníky mimořádný ohlas a VKCV se dostalo mimořádného uznání za udržování tradice vzájemných setkání na této úrovni. Většina účastníků vyjádřila přání a naději, abychom se v roce 2024 při příležitosti 65.výročí zahájení společných služeb opět setkali. Děkujeme všem,kteří přijali naše pozvání a mimořádně si vážíme poděkování od kolegů,která docházejí i po ukončení akce.

 

Na závěr je třeba poděkovat také všem, kteří se na organizaci setkání podíleli. Starostovi města Międzylesie panu Tomaszowi Korczakowi a paní Terese Sobiejskiej za poskytnutí prostor kulturního domu a spolupráci při vlastním průběhu setkání. Dechové harmonii Letohrad za perfektní hudební doprovod, Jirkovi Panušovi, Martině Kolinské a Jaromírovi Vackovi za pořízení fotodokumentace. Polským kolegům Janowi Ląkowi a Grzegorzowi Neterowi za spolupráci při kontaktování našich kamarádů v Polsku. Manželům Jitce a Pavlovi Šnýdrovým, Zdeňkovi Bartošovi,Honzovi Halbrštátovi, Vanesce Halbrštátové, Ivetě Maixnerové, Dušanovi Kohútovi,Daně Vágnerové,Helče Nožkové,Lídě Brůnové a Lence Gabrisové za perfektně odvedenou práci při zajištění stravování a občerstvení účastníků. Předsedovi a místopředsedovi VKCV pak za přípravu zázemí a organizaci vlastního průběhu akce.

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda