Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. ročník Pochodu Finanční stráže Republiky Československé

 

 

V pořadí 6. Pochod Finanční stráže RČS se uskutečnil v sobotu 18. června 2022 a na jeho organizaci jsme znovu spolupracovali s kolegy z Pochodnického spolku Lanškroun. Dvě desítky členů a příznivců VKCV se podílely na zajištění kompletního zázemí pro účastníky pochodu, včetně ubytování, občerstvení, stravování a obsazení kontrolních bodů na trasách. Kolegové z Pochodnického zabezpečili administrativní část akce, včetně zajištění dekretů, medailí, stužek, odznaků a jejich výdeje účastníkům pochodu. Rovněž provedli vyznačení obou pochodových tras a připravili potřebné mapy.

 

Pro start a cíl pochodu jsme tentokrát využili areál bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, kde je také sídlo našeho klubu. Ve středu 14.6. jsme v odpoledních hodinách začali připravovat zázemí pro účastníky a organizátory pochodu. Tentokrát nám po celou dobu příprav i vlastního pochodu přálo počasí. V pátečním podvečeru začínali přijíždět první účastníci pochodu a krátce před desátou večerní byla ubytovací kapacita na Prostřední Lipce téměř naplněna. Mezi ubytovanými bylo i 16 účastníků ze Slovenska. Všichni bez rozdílu si pochvalovali jídla, která připravili Polda Kelnar s Oldou Švédou. U výčepu se starali o plynulý průtok Šeráčku a polotmavé Holby z Hanušovického pivovaru Láďa Brůha a Honza Halbrštát.

 

Sobotní ráno začínalo pro část organizátorů již před pátou hodinou, kdy kolegové Brandejs a Král připravili pro účastníky pochodu 140 balíčků, obsahujících 2 čerstvě přivezené housky, Chalupářský salám z KLMP v Klášterci nad Orlicí a Tatranku. Personál kuchyně připravil pro všechny ubytované i další zájemce vydatnou snídani,

 

. Postupně příjížděli další účastníci pochodu a do desáté hodiny byly parkovací plochy zaplněny padesátkou vozidel. Kolegové z Pochodnického spolku zajistili hladký průběh registrace účastníků, při které vydávali také balíček s jídlem a minerálkou, který byl zahrnut do účastnického poplatku, stejně jako igelitová taška s logem pochodu, medaile se stužkou a strava po příchodu do cíle.

 

První účastníci vyrazili na trasy pochodu krátce po sedmé hodině ranní, když předtím většina využila možnosti občerstvení v našich stáncích. Organizátoři připravili pro letošní ročník 2 úplně nové trasy, kratší v délce 14 km a dlouhou v délce 28 km. První úsek, vedoucí z místa startu na turistický hraniční přechod Horní Morava – Jodlów, byl společný pro obě trasy. Zde byl také umístěn první kontrolní bod, na kterém průchod potvrzovali v dobových uniformách naši přátelé z KVH Třebechovice pod Orebem. Pro pochodníky bylo na tomto místě připraveno také občerstvení, které zajišťovali Karel a Iva Štěpánovi. Účastníci kratší trasy na tomto přechodu překročili státní hranici na území Polské republiky a po polském území se vraceli přes Potoczek do místa startu pochodu. Účastníci, kteří zvolili dlouhou trasu, pokračovali po našem území podél státní hranice na druhý kontrolní bod, který byl umístěn na turistickém hraničním přechodu Horní Morava – Sedlo Puchacza, kde byla rovněž možnost zakoupit si občerstvení. Na tomto přechodu jim kolegové Kašpar a Bittner potvrdili průchod a pochodníci překročili hranici na polské území, po kterém pokračovali náročným horským terénem zpět do místa startu pochodu.

 

Krátce po jedenácté přicházeli první účastníci, kteří zvolili kratší trasu, do cíle pochodu. Na místě, kde se ráno zaregistrovali, obdrželi pochodníci dekret, osvědčující absolvování pochodu, pamětní medaili se stužkou, nášivku a mohli si zakoupit také novou skleničku s logem pochodu, o kterou byl mimořádný zájem. Poté si všichni pochutnali na výborné klobáse z udírny, kterou připravil v potřebné kvalitě a vydal všem účastníkům Olda Švéda. Mimo řidičů, všichni využili nabídku kvalitně vychlazených piv a to 11° Šeráku a polotmavé 11°Holby. Mnozí využili i další nabídku jídel a ochutnali dršťkovou polévku, hovězí gulášek nebo opečenou sekanou.

 

Pozvání na pochod přijalo 138 příznivců turistických pochodů a všem patří naše poděkování a obdiv. Na startu se objevili nadšenci z celé ČR a početná skupina kolegů ze Slovenské republiky. Stejně jako na ostatních pochodech, byla účast oproti předchozím ročníkům menší a všichni věříme, že další ročníky přilákají větší počet účastníků.

 

Během sobotního odpoledne a podvečera účastníci postupně odjížděli a tak organizátoři mohli v klidu posedět se zbytkem ubytovaných pochodníků při pivečku a dobrém jídle, které po celou dobu pochodu zajišťovali Polda Kelnar a Olda Švéda. V neděli jsme roztřídili, uložili a připravili k odvozu veškerý materiál a zajistili základní úklid.

 

Bezprostředně po ukončení pochodu, probíhá vždy diskuze o dalším ročníku. Ten příští, v pořadí sedmý, plánujeme v sobotu 17. 6. 2022. Účastníkům opět nabídneme pozměněné trasy po obou stranách státní hranice v podhůří Králického Sněžníku. Místo startu a cíle pochodu bude opět v areálu bývalého OFS v Prostřední Lipce.

 

Záštitu nad pochodem, stejně jako při předchozích ročnících, převzal hejtman Pardubického kraje JUDr Martin Netolický PhD, kterému patří naše poděkování a věříme, že nám zachová přízeň i pro další ročníky.

 

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na přípravě a vlastním zajištění pochodu podíleli. Za Pochodnický spolek Lanškroun to byli kolegové Lang, Čada, Vasserbauer, Minařík a Urban. Naše přátele z KVH SOS Třebechovice zastupovali kolegové Línek st., Línek ml. a Martínek. V neposlední řadě patří velké poděkování pivovaru HOLBA Hanušovice, za zapůjčení materiálu na vytvoření zázemí pro přípravu a výdej stravy a občerstvení, ale především na zajištění důstojných podmínek pro účastníky pochodu.

 

Většina účastníků pochodu si pochvalovala přátelskou atmosféru, kvalitní zázemí a mimořádnou ochotu organizátorů. Ještě jednou děkujeme účastníkům pochodu za přijetí našeho pozvání, přejeme pohodové letní dny a těšíme se nashledanou na. 7.ročníku Pochodu Finanční stráže RČS v roce 2023.

 

 

 

Za radu Východočeského klubu celních veteránů

Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

 

6.Pochod Finanční stráže

Personální zajištění akce ve dnech 15.6. – 19.6.2022

 

Pohotovostní řidiči: Brandejs,Novoselský

 

Středa 15.6. od 10.00 – natěračské aktivity( buňka VKCV,přístřešky)

Kelnar,Brandejs,Brůha,Novoselský,Halbrštát

 

Čtvrtek 16.6. od 9.00

Příprava zázemí na Prostřední Lipce: Brůha,Brandejs,Novoselský,Kelnar

 

Pátek 17.6.

Dokončení přípravy zázemí na Prostřední Lipce:

Brůha,Brandejs,Novoselský,Král,

Ubytovací agenda : Brůha,Vacek

Výčep,jídelna: Halbrštát,Brůha

Kuchyně: Kelnar,Švéda

 

Sobota 18.6.

Prezentace účastníků, výdej pamětních dekretů, medailí, balíčků atd:

Pochodnický spolek Lanškroun

 

Kuchyně,jídelna: Kelnar,Švéda

 

Alko a nealko nápoje.káva,čaj,cukrovinky,příprava balíčků: Král,Vacek

 

Výčep kiosek na Planině ohňů: Michalčák,Kotyza

 

Udírna: Halbrštát,Švéda

 

Odpadové hospodářství, zásobování, parkování vozidel účastníků:

Novoselský

 

Kontrolní bod Horní Morava - Jodlów: SOS Třebechovice + Štěpánek

Karel a Iva Štěpánovi

 

Kontrolní bod Puchacz: Kašpar,Bittner;

 

Fotodokumentace: Panuš

 

 

Neděle 19.6. Prostřední Lipka

Kuchyně snídaně - Kelnar,Novoselský

Výčep,JIM – Brůha,Halbrštát

 

Likvidace zázemí byla během neděle 19.6.destrukční skupinou ve složení: Brandejs,Kotyza,Halbrštát a uvítali bychom pomoc dalších kolegů. V pondělí bude proveden odvoz materiálu do Hanušovic.

 

Ubytování obslužného personálu bude zajištěno od středy 15.6. do pondělí 20.6. Náklady spojené s ubytováním a stravováním hradí VKCV.

 

Držitele zdravotních průkazů prosíme, aby si je vzali na akci, totéž platí i pro potvrzení o očkování. Vlastníky triček s logem VKCV si dovolujeme požádat, aby si tato vzali na akci.