Jdi na obsah Jdi na menu
 


55. výročí společných služeb na HCP Lichkov ČR - Miedzylesie PR

22. 4. 2014

   V letošním roce uplyne padesát pět let ode dne, kdy byl na základě Dohody mezi ČSR a PLR zahájen výkon společných služeb na dálkovém železničním přechodu Lichkov - Międzylesie a to v železniční stanici Międzylesie na území tehdejší Polské lidové republiky. Byl to vůbec první hraniční přechod na celém úseku státní hranice tehdejší Československé republiky, kde byly prováděny společné služby  všech orgánů, vykonávajících kontrolní činnosti související s přestupem zboží, osob a dopravních prostředků přes státní hranici. Tak se při výkonu služby setkávali celníci, pasováci, železničáři, veterináři, rostlinolékaři a pracovníci dalších složek obou států. Kromě spolupráce při uplatňování předpisů obou států, vznikala také přátelství, která přetrvávají doposud.

   Mezi členy Východočeského klubu celních veteránů je celá řada těch, kteří spojili se službou v Międzylesiu převážnou část svého profesního života. Ze stávajících třiceti pěti členů klubu jich více jak polovina pracovala v různě dlouhých časových obdobích na tomto hraničním přechodu. Proto jsme program letošního setkání celníků na Horní Lipce ve dnech 25. – 27. září 2014  rozšířili o setkání zástupců všech složek, kteří službu v Międzylesiu vykonávali.

  Dne 18. dubna 2014 proběhlo jednání zástupců VKCV (Jiří Panuš -  Ladislav Brůha), CÚ pro Královéhradecký kraj (František Halás) se starostou města Międzylesie panem Tomaszem Korczakem, o spolupráci při organizaci této vzpomínkové akce. Byly dohodnuty základní body programu a pan starosta přislíbil jednání v této věci s panem vojvodou ve Wroclavi a navázání kontaktů se zástupci polských železnic. Tomuto jednání předcházela schůzka s hejtmanem Pardubického kraje panem Martinem Netolickým, který přislíbil spolupráci při zajištění této akce a vyjádřil ochotu k převzetí záštity nad její organizací. V odpoledních hodinách téhož dne proběhlo úvodní jednání se zástupci veteránského klubu Hraniční stráže PR, připravuje se jednání s veterány Policie ČR a zaměstnanci Českých drah. Naším nejbližším partnerem při vlastní realizaci akce bude nepochybně vedení CÚ pro Královéhradecký kraj, které přislíbilo zajištění spolupráce s vedením Izby celnej Wroclaw a významnou historicko - dokumentační podporu. Oba nejvyšší služební funkcionáři si také výkon společných služeb v praxi v minulých letech vyzkoušeli.

   Dovolujeme si při této příležitosti požádat všechny členy, příznivce a podporovatele naší činnosti, o zapůjčení či darování materiálů, kuriozit a věcí, které mají vztah k výkonu společných služeb na HCP Lichkov – Miedzylesie a Dolní Lipka – Boboszów. Tyto materiály budou použity pro expozici, která bude v době setkání instalována na Horní Lipce. Děkujeme za pochopení a spolupráci.

predel.jpg

   Tento krátký článek je předběžným pozváním pro všechny, kteří se na výkonu společných služeb v Miedzylesiu podíleli. Oficiální pozvánky budou rozeslány po definitivním stanovení programu. Předběžně můžeme sdělit, že společným službám bude v rámci setkání celníků věnováno sobotní odpoledne dne 27. září 2014 od 13.00 a první část proběhne v Międzylesiu a druhá na Horní Lipce. Doprava by měla být zajištěna autobusy.

Rada VKCV