Jdi na obsah Jdi na menu
 


35. klub Old skautů Junáka

29. 5. 2016

     V sobotu 21. května 2016 navštívil 35. klub Old skautů JUNÁKA – svazu skautů a skautek ČR vedený p. Vladimírem Chocholou pěchotní srub K-S 14, aby zde uctil památku četaře Hrada – vojáka, který neustoupil !
                                                  lipovy_listek.jpg
     35. klub OS NIBOVAKA-GILL vznikl v roce 1920 při 35. oddílu. Je nositelem junáckého kříže „Za vlast 1939-45“ Podílí se na vydávání střediskového časopisu LOKALÍ (v roce 2005 již 20. ročník), ve kterém také zveřejňuje plán své činnosti. Ve spolupráci s 506. klubem pořádá tradiční akce jako Novoroční pochod (od r. 1980 s TJ Kobylisy), memoriál Maxe Johna – Macka na zahradě v Tróji a mnohé další výlety. Vůdcem klubu byl PaeDr. Karel Skála – Atri, předválečný člen a nositel skautského vyznamenání „Řád stříbrného vlka“.
                                                  lipovy_listek.jpg
     Tento klub pečuje na hřbitově  v pražských Bohnicích, o hrob, ve kterém jsou uloženy ostatky Arnošta Hrada a kde je umístěna také Hradova pamětní deska.
                                                  lipovy_listek.jpg
     První malou pietu četaře Arnošta Hrada zorganizoval 35.OS klub Junáka zastoupený br. Vladimírem Chocholou v roce 2008. Další pak přímo návštěvou srubu „U cihelny“ v Králíkách. Tam získali po prohlídce dokumentů a fotografií z Arnoštova života inspiraci, že by měli kontaktovat obvodní zastupitelstvo Prahy 8 a požádat o umístění pamětní desky. To se jim podařilo uskutečnit na vzpomínkové slavnosti Operace Anthropoid  před Karlínskou Invalidovnou,  a nakonec v říjnu 2013 umístit desku tam kam patří, na hrob Arnošta  Hrada v Praze 8 na hřbitově v Bohnicích.
                                                  lipovy_listek.jpg
     Součástí prohlídky pěchotního srubu K- S 14 bylo i prohlídka trvalé expozice Historie Finanční stráže RČS 1918 – 48, kde se old skauti poklinili padlým obráncům hranic Československé republiky z let 1936- 1938.

                                                                                                -pnš-

 

Náhledy fotografií ze složky 35. 0S Junáka na K-S 14 dne 21.05.2016