Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. ročník Sportovních her východočeských celníků

28. 6. 2022

20. ročník Sportovních her východočeských celníků

 

Ve dnech 11.6. a 12.6. se uskutečnil jubilejní 20. Ročník Sportovních her východočeských celníků, jehož pořadatelem byl již podesáté, Východočeský klub celních veteránů. Zázemí nám poskytl opět areál bývalého objektu celní správy v Prostřední Lipce, kde má náš klub také své sídlo. Pozvání přijalo 7 družstev : Povedená partička celníků, Finanční úřad Pardubice, Krajský úřad Pardubice, Torzo celní legie, Dolnośląski Urząd Cełno - Skarbowy Wroclaw, domácí Východočeský klub celních veteránů a premiérově se zúčastnilo družstvo Celní hradecké pátračky.

 

Od středy probíhaly přípravy zázemí, do kterých postupně do pátečního podvečera zapojili Polda Kelnar, Míla Brandejs, Jirka Novoselský, Zdeněk Fišer,Honza Halbrštát, Láďa Brůha, Jaromír Vacek, Jarda Kárník st., Tomáš a Jana Pinkasovi. Pro každé družstvo jsme připravili vlastní zázemí pod stanovými přístřešky. Krátce po 17 – té hodině začínali přijíždět první účastníci her, pro které jsme zajistili ubytování v budově areálu her a ve dvou přilehlých penzionech. Na večerním posezení už bylo téměř 40 účastníků her, o jejichž stravování se spolehlivě postaral náš třídní specialista pro zdravou výživu Polda Kelnar.

 

Po sobotní snídani, následoval nástup všech zúčastněných družstev ke slavnostnímu zahájení her. Mezi 56 účastníky, které přivítal místopředseda VKCV Ladislav Brůha, byla celá řada pamětníků, kteří se zúčastnili prvních her v roce 2003. Po krátkém seznámení s organizačními záležitostmi, popřál účastníkům příjemný pobyt na Prostřední Lipce a co nejvíce sportovních úspěchů. Následovala informace o rozlosování a hracím řádu, kterou provedl kolega Tomáš Pinkas. Poté byly hry oficiálně zahájeny vztyčením vlajky,které za zvuků znělky v podání Zuzky Jeníkové, provedl předseda VKCV Míla Brandejs..

 

Po slavnostním zahájení byly rozehrány soutěže ve stolním tenisu a volejbalu. Obě soutěže byly přerušeny pouze během polední přestávky, při které si účastníci si pochutnali na hovězím guláši, připraveném v naší zrenovované polní kuchyni. Krátce po páté hodině odpolední byli známi první vítězové. Ve stolním tenisu vyhrálo družstvo pořadatelského VKCV, ve složení Kosek, Pinkas, Vzorek, které mělo ve svém středu nejlepšího stolního tenistu her Rudu Vzorka, který vyhrál všechny své zápasy. Ve volejbalu obhájilo prvenství družstvo Povedené partičky, ve kterém startoval nejlepší volejbalista her Vláďa Klčo. Nejlepší volejbalistkou her byla zvolena Zuzka Václavíková z družstva Finančního úřadu Pardubice.

 

Po ukončení obou soutěží, následovala večeře, při které si většina účastníků pochutnala na ovarových specialitách, zbývající si vybrali z bohaté nabídky naší kuchyně. Následoval společenský večer, ke kterému účastníkům k tanci i poslechu zahrála kapela Králická Pětka. Během večera byl zapálen také tradiční táborák.

 

Po nedělní snídani pokračovaly hry soutěžemi ve střelbě a nohejbalu. Ve střelbě s převahou obhájilo prvenství družstvo Finančního úřadu Pardubice, které mělo ve svém středu nejlepší střelkyni her Jitku Vomáčkovou, která o jediný bod zůstala za nejlepším střelcem, Pavlem Schauerem z družstva Torzo celní legie. Velmi dobře zastřílelo družstvo pořadatelského VKCV, které ve složení Bittner,Pinkas, Horochovský, Vzorek získalo stříbrnou medaili. V dramatickém nohejbalovém finále

 

porazilo Torzo celní legie tým Povedené partičky 2 : 1. Nejlepším nohejbalistou byl vyhlášen Lukáš Halva ml., člen tříčlenného rodinného klanu, reprezentujícího Povedenou partičku.

 

V celkovém hodnocení družstev obhájilo, díky vyrovnaným výkonům ve všech disciplínách, prvenství mužstvo Finančního úřadu Pardubice. Nejvšestrannějším sportovcem her byl vyhlášen Lukáš Halva starší, který podával dobré výkony ve všech soutěžních disciplínách. Družstvo Východočeského klubu celních veteránů, které v celkovém hodnocení obsadilo čtvrté místo, reprezentovali Zdeněk Kosek, Tomáš Pinkas, Jana Pinkasová,Jan Marek,Ruda Vzorek, Rosťa Bittner, Vojta Skalník, Ivan Horochovský, Pepa Hendrych,Barešová.

 

Kromě oficiálních disciplín proběhl také šachový turnaj, kterého se zúčastnilo sedm hráčů a vítězem se stal Jan Breburda z družstva FÚ Pardubice. Nejstarší účastník turnaje , pan Ladislav Vágner, byl ve svých 83 letech zdatným soupeřem ostatním šachistům a obsadil konečné 4. místo. Podrobné výsledky všech soutěží, jsou součástí prezentace, umístěné na našem webu v menu pod odkazem Prezentace 20. SH. Dlouholetého prezidenta šachového turnaje Evžen Malého, který rehabilituje po operaci, zdatně zastoupil náš polský kolega Grzegorz Neter.

 

V rámci závěrečného ceremoniálu byli také oceněni Ti, bez nichž by se hry nemohly uskutečnit. Tedy kuchaři a kuchařky, personál ve stáncích, rozhodčí a další, kteří sklidili zcela oprávněně velké poděkování ve formě potlesku všech zúčastněných. Po roční přestávce opět přijel Otta Mach, který zajistil perfektní dokumentaci a zpracování výsledků, diplomů a výše uvedenou,výbornou prezentaci. Na přípravě a průběhu her se podílelo 22 osob ,viz příloha Jubilejní 20. ročník sportovních her byl tradičně zakončen sejmutím vlajky, které za zvuků fanfáry v podání trumpetisty Libora Netušila, provedl předseda našeho klubu Míla Brandejs.

 

Sportovní hry jsou akcí, která klade, kromě jiného, vysoké finanční nároky na její zajištění. Je třeba poděkovat Krajskému úřadu Pardubice za finanční podporu, firmám ISOLIT Bravo,OEZ Letohrad, Dřevotvar Jablonné a pivovaru HOLBA Hanušovice za poskytnutí věcných cen. Pivovaru HOLBA za zapůjčení stánků a dalšího vybavení k zajištění potřebného zázemí. Velké poděkování patří také členům, příznivcům a podporovatelům našeho klubu, kteří se podíleli na zajištění her, ale také dalších akcí, při kterých získáváme prostředky na činnost VKCV. Jejich nemalá část je opakovaně uvolňována na pořádání sportovních her, abychom i přes stále se zvyšující náklady , udrželi přijatelnou výši startovného a dalších poplatků , hrazených účastníky her.

 

Východočeský klub celních veteránů úspěšně pokračuje v tradici sportovních her, založené v roce 2003 bývalým CŘ Hradec Králové a do roku 2011 pořádaných tehdejším CÚ Ústí nad Orlicí. Děkujeme všem, kteří přijali naše pozvání a těší nás, že všichni účastníci letošních her mají zájem zúčastnit se dalšího ročníku. Těšíme se tedy na viděnou na 21. Sportovních hrách, které bychom chtěli uspořádat v termínu 9. 6. – 11.6. 2023 opět v Prostřední Lipce.

 

Za organizační výbor SH a radu VKCV

Ladislav Brůha

 

Personální zajištění 20. Sportovních her

ve dnech 10.6. – 12.6.2022

 

8.6. – od 14.00 - přípravné práce,stavba Pk-26 , dovoz empajru, počitadla atd. Brandejs,Kelnar, Brůha,Novoselský,Halbrštát

 

9.6. – doprava materiálu z Hanušovic,příprava areálu P.Lipka

Brandejs,Brůha,Kelnar,Novoselský,Halbrštát,Kárník st.

 

10.6. - dokončení přípravy areáu P.Lipka

Brůha, Brandejs,Pinkas,Novoselský,Pinkasová,Halbrštát,Fišer

 

Pohotovostní řidiči a ZZS od 8. 6.

Brandejs,Novoselský,

 

Ubytovací,stravovací a finanční administrativa

Brůha,Vacek

 

Slavnostní zahájení a ukončení her:

Jeníková,Netušil - hudební doprovod ceremoniálů,Adámek - ozvučení

 

Výsledková část, obsazování a údržba kurtů,tabulky,diplomy, dokumentace, výsledková tabule, příprava a vyhlášení výsledků:

Mach, Novoselský, Pinkas,Brůha,Michalčák,Pinkasová

 

Zabezpečení střelecké soutěže: 12.6. od 8.00

Brandejs

 

Zabezpečení šachového turnaje 11.6. od 8.00: Grzegorz Neter

 

Kuchyně

10.6. - Kelnar,Gabrisová

11.6. - Gabrisová,Brůnová

12.6. – Gabrisová,Brůnová

 

Výčep, jídelna

10.6. Halbrštát,Halbrštátová

12.6. Kelnar

 

Bar zasedačka - káva,čaj,alko,nealko, příprava na vyhlášení výsledků(ceny,poháry medaile) :

 

11.6. – Halbrštátová, Jeníková

12.6. – Halbrštátová, Jeníková

 

Večerka“ výčep u udírny - pivo, kolča

 

11.6. 7.30 Bartoš,Kárník ml.

12.6.. 7.30 Kárník ml.,Bartoš

 

Obsluha polní kuchyně a brutarů:

 

11.6. – Fišer, Halbrštát, Novoselský,Brandejs

 

Rozhodčí – Kylar,Kelnar,Barešová

 

Hudební produkce sobota: Králická Pětka

 

Úklid areálu a deponie materiálu:

 

Neděle 12.6. - Brůha,Brandejs, Pinkas,Bittner,Novoselský,Halbrštát,

Kelnar

 

Pondělí 13.6. - Brůha,Brandejs,Novoselský

 

 

Nominace sportovců do týmu VKCV

 

Volejbal - Bittner,Pinkas,Horochovský,Hendrych, Pinkasová,

Vzorek,Kosek,Barešová

 

Nohejbal – Bittner,Kosek,Marek,Skalník

 

Stolní tenis – Pinkas,Kosek,Vzorek

 

Střelba – Vzorek,Horochovský,Pinkas,Bittner