Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. Setkání celníků na Prostřední Lipce

4. 11. 2021

14. Setkání celníků na Prostřední Lipce

V pořadí již 14. Setkání celníků, se po dvou letech uskutečnilo v bývalém objektu celní správy v Prostřední Lipce ve dnech 29.10.- 31.10. 2021. Bezprostředně tak navazovalo na vzpomínkové akce ke státnímu svátku, které se konaly ve čtvrtek 28.10 v Horním Jelení a v Králíkách.

Páteční program jsme zahájili snídaní a o půldeváté jsme se vydali na autobusový výlet, kterého se zúčastnilo téměř 30 účastníků. První zastávkou byla polská Bystrzyca Klodzka, kde jsme navštívili Filumenistické muzeum a prohlédli si toto historické město. Po celou dobu pobytu na polském území se nám věnoval dlouholetý kolega Ryszek Piasecki, který je oficiálním průvodcem a poskytl nám veškeré potřebné informace. Poté jsme pokračovali do lázeňského města Lądek – Zdrój. Po prohlídce lázeňského areálu jsme pokračovali do Starého Města pod Sněžníkem, kde byla další zastávka. Tu jsme využili k dobrému obědu ve zdejších restauracích a doplnění tekutin, většinou ve formě výborného 12° Keprníku z hanušovické HOLBY. Po obědě jsme zašli do vyhlášené cukrárny U Otesánka, kde jsme si pochutnali na skvělých cukrářských výrobcích. K příjemnému posezení na zdejší terase přispěla rychlá a příjemná obsluha, kterou zajišťoval náš bývalý kolega Radek Holba. Kromě sympatického příjmení prokázal, že po ukončení dlouholetého působení v celní správě ve funkci psovoda, se úspěšně přeškolil ve zdatného provozovatele cukrárny.

Po příjemném posezení jsme se vydali na závěrečnou etapu výletu, jejímž cílem byla Dalimilova rozhledna na nedalekém vrchu Větrov. Tato rozhledna je věrnou kopií dřívější rozhledny na Králickém Sněžníku. Po zaparkování autobusu na parkovišti jsme absolvovali cca 1500 metrů horského výstupu, při kterém jsme spálili značné množství cukru získaného U Otesánka. Při výstupu nás provázel svěží vítr, který na vrcholu ukázal svoji sílu. Odměnou nám byla možnost prohlédnout si nádhernou stavbu rozhledny, která potvrzuje rčení o zlatých českých ručičkách. Ti z nás, kteří v šedesátých letech minulého století několikrát navštívili rozhlednu na „ Králičáku“, mohou potvrdit, že jde dokonalé dílo. Následný sestup k autobusu byl, zejména pro ty dříve narozené, už opravdu příjemnou procházkou a všichni jsme se těšili na další cíl, kterým byla naše základna na Prostřední Lipce.

Po příjezdu jsme byli příjemně překvapeni přítomností dalších kolegů, se kterými jsme společně setrvali při dobrém hanušovickém pivečku do pozdních večerních hodin. K příjemné atmosféře přispěl i trvalý ústní souboj slávisty Franty Matoulka se sparťanem Vaškem Kotyzou, který se protáhl až do prvních sobotních hodin.

Po sobotní snídani se začali sjíždět první účastníci členské schůze VKCV, která byl součástí sobotního programu. Schůze se uskutečnila od 10.00 hodin a přivítali jsme na ní, mimo jiné, také starostu města Králíky Václava Kubína. Po schůzi následoval společný oběd.

Součástí odpoledního programu byl výlet do rezortu Dolní Morava, kde jsme si prohlédli a někdy i obdivovali, co vše tady bylo v posledním období postaveno. Většina účastníků setkání během sobotního odpoledne odjela, Ti zbývající strávili sobotní noc na Prostřední Lipce a odjeli v neděli dopoledne. To neplatilo pro mládežnickou úderku VKCV ve složení Míla Brandejs, Jirka Novoselský a Láďa Brůha, která musela dokončit úklidové práce před K – S14, vyprostit s podporou Zdeňka Bartoše ze země vlajkové stožáry a provést terénní úpravy. Na Prostřední Lipce pak zkompletovat vypůjčený materiál a připravit ho k pondělnímu odvozu do Hanušovic. Provedli jsme také úklid v prostorách, kde skladujeme náš vlastní materiál. Po pondělním obědě pak pro nás akce definitivně skončila.

Na závěr bychom chtěli poděkovat poděkovat těm, kteří se na zajištění akce podíleli. Byli to členové VKCV Honza Halbrštát s vnučkou Vaneskou, Míla Brandejs, Láďa Brůha, Jirka Novoselský, Zdeněk Bartoš, Polda Kelnar a naše klubová kuchařka Bohuslava Molková. Velké poděkování patří našemu polskému kolegovi a kamarádovi Ryszkowi Piaseckiemu. Děkujeme také Martinovi Večeřovi, Tomášovi Luxovi a Františkovi Pavelkovi, za pomoc při přepravě vlajkových stožárů.

V příštím roce plánujeme 15. Setkání celníků a těšíme se nashledanou v termínu 7. 10. – 9.10. 2022. Pozvání platí, jako doposud, pro všechny bývalé i současné zaměstnance celních správ ČR a PR.

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda