Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. ročník Sportovních her východočeských celníků - průběh, hodnocení a výsledková listina

16. 6. 2014

                      12. Sportovní hry Horní Lipka 2014

     Ve dnech 7.– 8. června se na Horní Lipce uskutečnil již 12. ročník Sportovních her východočeských celníků. Po opakovaných změnách v přihlašování a odhlašování družstev, připomínajících některé královské proslovy z filmu Pyšná princezna, se stejně jako v loňském roce her zúčastnilo šest družstev. Pořadatelé poprvé přivítali reprezentanty Krajského úřadu Pardubice v čele s kapitánkou Lucií Lebedovou, kteří oproti loňskému roku nahradili družstvo Sklady CS Klášterec nad Orlicí. Družstvo CÚ  Pardubice pak nahradil tým Východočeského klubu celních veteránů vedený Danou Vágnerovou. Stejně jako v loňském roce startovala Povedená partička Oldy Kouřila, složená z hráčů bývalých útvarů (CÚ ÚO, CŘ HK), dalším družstvem byl  Klub celníků Orlicko vedený Jardou Výprachtickým  a  také CÚ pro Královéhradecký kraj v čele s Rudou Vzorkem. Tradičními účastníky byli polští kolegové z IC Wroclaw vedeni Piotrem Boberem, který byl v roce 2013 vyhlášen nejlepším vedoucím družstva a čekala ho tedy nelehká obhajoba v této kategorii. Bohužel se na poslední chvíli z her odhlásilo ze služebních důvodů družstvo FS SR.

     V pátečním podvečeru začali přijíždět první účastníci her, jako tradičně to byli kolegové z IC Wroclaw, Povedená partička a jednotlivci z dalších družstev. Přijeli také členové celnického Kontrabandu v kompletní Orlicko-ústecké sestavě a při večerní zkoušce ukázali, že ani dlouhá přestávka nic neubrala na kvalitě jejich produkce. Vedle výborného guláše a klobásek z udírny nám své speciality, připravené na grilu pod altánem, nabídli i polští kolegové.

     Krásné počasí sobotního rána pak na Horní Lipce přivítalo zbývající účastníky sportovních her. Po vydatné snídani všechny přivítal a s organizací her seznámil hlavní organizátor Láďa Brůha a hry oficiálně zahájil předseda Východočeského klubu celních veteránů Míla Brandejs. Po vztyčení vlajky her, které provedl Jarda Bárta  a  slavnostní fanfáře v podání Libora Netušila, byly zahájeny sportovní soutěže. Jako první proběhla soutěž čtyřčlenných družstev ve střelbě ze vzduchovky a krátce před jedenáctou hodinou byl znám první vítěz, kterým byl Klub celníků Orlicko. V této disciplíně příjemně překvapilo družstvo pořadatelského VKCV, které obsadilo druhé místo. Po ukončení střelecké soutěže byly v základních skupinách rozehrány soutěže ve stolním tenisu a volejbale. Před podvečerní  šestou hodinou pak byli známi vítězové, stolní tenis vyhrálo družstvo CÚ Hradec Králové a volejbal Povedená partička. Po večeři, ke které si každý mohl vybrat z nabídky grilovaných, uzených a vařených pochoutek, následovalo posezení při táboráku za hudebního doprovodu celnického Kontrabandu, se kterým si zazpívali i někteří aktéři her.

     Stejně jako v sobotu se i v neděli účastníci  probudili do nádherného počasí, které vydrželo po celou dobu her. Po snídani pak byla zahájena poslední disciplína, kterou byl nohejbalový turnaj. Prvenství z loňského roku v něm obhájila Povedená partička. Krátce po 14 - té hodině byly zahájeny přípravy na vyhlášení vítězů. Situaci pořadatelům mírně zkomplikovala skutečnost, že ve dvou případech získala družstva v celkovém hodnocení stejný počet bodů, ale i s tím si pořadatelé nakonec poradili. Nejprve byli oceněni pamětními medailemi a věcnými cenami organizátoři a pořadatelé, rozhodčí a poté vítězové v jednotlivých disciplínách a nejlepší jednotlivci. Ve střelbě tedy zvítězil KC Orlicko a nejlepším střelcem byl Jarda Výprachtický z tohoto družstva. Ve stolním tenisu bylo první mužstvo CÚ Hradec Králové a nejlepším hráčem byl Ruda Vzorek, člen vítězného družstva. Ve volejbalu zvítězila Povedená partička a její kapitán Olda Kouřil byl vyhlášen nejlepším volejbalistou. V nohejbalu vyhrála povedená partička a nejlepším hráčem byl vyhlášen, zřejmě i s přihlédnutím k věku, Láďa Brůha. Poté byl vyhlášen také vítěz neoficiální šachové soutěže, která probíhala po celou dobu her, jímž se stal Evžen Malý. Stejně jako v loňském roce pořadatelé ocenili i nejlepšího vedoucího družstva a tuto cenu s přehledem obhájil Piotr Bober z IC Wroclaw, který pro sebe a družstvo získal věcnou cenu v podobě povidlových koláčů a kbelíčku utopenců. Na závěr byly vyhlášeny výsledky v soutěži družstev a nejvšestrannější sportovec. Jak jsem výše avizoval, došlo ve dvou případech ke shodě bodů a tak poprvé v historii her tyto mají dva vítěze, Povedenou partičku a CÚ Hradec Králové. Stejná situace nastala i v boji o třetí místo, kde stejný počet bodů získali KC Orlicko a VKCV Horní Lipka. Páté místo o jediný bod obsadilo družstvo Krajského úřadu Pardubice, které se ukazálo jako zdatný soupeř. Šesté místo pak patřilo polským kolegům z IC Wroclaw. Nejvšestrannějším sportovcem byl vyhlášen Lukáš Halva z Povedené partičky. Závěrečným slovem předsedy VKCV a nejznámější světovou polkou Jaromíra Vejvody, v sólovém podání trumpeťáka Libora Netušila, byly za sborového potlesku přítomných 12. Sportovní hry zakončeny.

     Vlastním hrám předcházela více jak týdenní příprava areálu, který je z důvodu vyslovené nepotřebnosti pro CS udržován pouze příležitostně. Kromě údržby travnatých ploch, bylo nutné upravit zanedbaný povrch kurtu, provést nátěry dřevěných přístaveb a vytvořit potřebné zázemí pro veškeré činnosti související se zajištěním průběhu sportovních her. Velké poděkování patří všem, kteří se na přípravách podíleli. Byli to např. Jirka Novoselský, který dvakrát přijel z Chrudimi, manželé Žďárští z Trutnova, kteří si vzali dovolenou a přijeli už ve středu v podvečer a vydrželi až do skončení her, dále Rosťa Bittner a Tomáš Pinkas, kteří přijeli už v pátek ráno, pomáhali s dokončením přípravy kurtu, který téměř týdenní mravenčí prací bezvadně upravil Evžen Malý. Oba provedli také úpravu propagačně- dokumentačních ploch a řadu dalších prací. Z místních pak jako obvykle pomohla „mládežnická“ úderka ve složení Brůha, Dostál, Kárník st. a také Karel  Štěpán a Franta Matoulek;  všichni se pak podíleli i na úklidu areálu  v pondělí po sportovních hrách. To vše pod odborným vedením Zdeňka Fišera. Na vlastním průběhu her se podílela kromě rozhodčích Mirka Zerzána, Petra Kylara a Jirky Součka, početná skupina kolegů, bez jejichž pomoci by se tato akce nedala zorganizovat. Někteří nám věnovali nezištně celý víkend, jiní jeho část. Chtěl bych připomenout jejich jména a ještě jednou jim poděkovat: Jirka Panuš, Otta Mach, Jarda Bárta, Míša Brůžová, Jirka Žďárský s manželkou,Tonda Beran, Jan Halbrštát, Milan Jireš, Zdeněk Bartoš, Petr Daniel, Milan Vraštil, Libor Netušil, Karel Adámek, Radovan Mužík, Iveta Maixnerová, Lída Brůnová, Lenka Gabrisová, Martin Michalčák, Evžen Malý, Tomáš Pinkas, Rosťa Bittner, Zdeněk Fišer, Jarda Kárník ml., Pavel Novák, Milena Šebková, Oldřich Švéda, František Halás.

     Nemohu vynechat také zmínku o sportovním týmu VKCV, který velmi důstojně reprezentoval náš veteránský klub. V konečném pořadí jsme se dělili o třetí místo s KC Orlicko a za vítěznými
družstvy jsme zaostali o pouhé dva body. Kromě druhého místa ve střelbě, jsme obsadili třetí místo ve stolním tenisu a dvě čtvrtá místa v odbíjené a nohejbalu. S laskavým dovolením svých veteránských kolegů, kteří nás reprezentovali uvedu u některých členů našeho družstva rok narození, pro upřesnění si dovoluji upozornit, že před uvedené číslo je třeba u všech doplnit ještě číslici 19. Tak tedy naše sestava: Pepa Hendrych (45), Jirka Souček (45), Láďa Brůha (46), Evžen Malý( 49), Míla Brandejs (50), Zdeněk Kosek (50) a pak už to je nadějný veteránský dorost Dana Vágnerová, Tomáš Pinkas, Jana Pinkasová. Vedle toho jsme na hostování do družstva KÚ Pardubice uvolnili našeho člena Rosťu Bittnera, který prokázal svoji všestrannost a byl oporou týmu. Nepochybně budeme v příštím roce usilovat o to, aby svou příslušnost k veteránům prokázal účastí v týmu také Vláďa Klčo, který se nezúčastnil z důvodu nemoci.

     12. ročník proběhl, stejně jako vloni, plně v režii Východočeského klubu celních veteránů, který znovu na uspořádání akce uvolnil nemalou finanční dotaci.  Letošní hry proběhly v příjemné a přátelské atmosféře, ke které přispělo i prostředí, ve kterém se konaly. Většina účastníků se zajímala o další osud her, který je pupeční šňůrou spjat s budoucností objektu na Horní Lipce.Organizátoři věří, že pro CS údajně nepotřebný objekt, najde v uvažovaném novém majiteli dobrého hospodáře a Východočeský klub celních veteránů solidního partnera, který nám umožní pořádání akcí, které jsou příležitostí k setkávání a pobavení desítek současných i bývalých zaměstnanců CS. V tom je kromě jiných hodnot, které vyznávají členové VKCV, také základní smysl naší činnosti. Tak tedy nashledanou na Horní Lipce při 13. Sportovních hrách 2015.

                               Za radu VKCV a organizační tým SH
                               Ladislav Brůha, emeritní celní rada

vys.tabulka-12.sh2014.jpg