Jdi na obsah Jdi na menu
 


102. výročí narození četaře A.Hrada

15. 4. 2016

102. výročí narození četaře A. Hrada

     V sobotu dne 9. dubna 2016 odpoledne  se  sešli před pěchotním srubem K-S 14 zástupci Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky s vedením a přáteli tohoto muzea, aby si připomněli památku četaře Arnošta Hrada, vojáka, který v říjnu 1938 odmítl splnit rozkaz předat pevnostní srub německému wehrmachtu a ustoupit z hranice republiky, kterou byl rozhodnut  bránit do posledního dechu.

     Četař Arnošt Hrad narozený 5. dubna 1914 v Praze byl poddůstojník – déle sloužící  Československé armády, který po mnichovské dohodě odmítl opustit objekt československého opevnění a poté, co přišel rozkaz k ústupu z hranice se dne 3. října 1938 v době prací na vyklizování objektu postřelil pod srdcem služební pistolí a na následky zranění ještě téhož dne před půlnocí zemřel v nemocnici v Červené Vodě.  

     Zanechal po sobě trojici dopisů, ve kterých svůj čin vysvětloval neochotou opustit hranici odvolávaje se na svou povinnost vůči obraně vlasti a k památce svého otce padlého na východní frontě během I. světové války. Dopisy byly určeny matce, veliteli a podřízeným. Podle jeho přání byl dne 10. října pohřben ve svém rodišti. Smuteční akt se stal tichou demonstrací nesouhlasu s kapitulací a tímto  symbolem je Arnošt Hrad dodnes.

     Spolu s přáteli z Muzea K - S 14 a Východočeského klubu celních veteránů se této vzpomínkové akce zúčastnili zástupci odbojářských organizací Čs. obce legionářské a Bojovníků za svobodu z Ústí nad Orlicí, Veteráni Policie České republiky a nechybělo ani vedení Spolku celníků ČR.

     V závěru vzpomínkového aktu byly položeny věnce a květiny v památníku A. Hrada, který se na tomto pěchotním srubu, v jeho minometné části nachází.

                                                                           -Bran, Pnš-