Jdi na obsah Jdi na menu
 


101. výročí narození četaře Arnošta Hrada.

9. 4. 2015

Vzpomínkové setkání

   Po 364 dnech, se v sobotu dne 4. dubna 2015 opět sešli v Králíkách u pěchotního srubu K – S14 „ U cihelny “  příznivci a zájemci o historii regionu, aby uctili památku četaře Arnošta Hrada, který se v roce 1938, na protest proti kapitulaci, v tomto srubu zastřelil a od jehož narození uplynulo 101 roků. V loňském roce převzal nad touto vzpomínkovou akcí záštitu Východočeský klub celních veteránů a v této tradici chce pokračovat.

   Naše pozvání na letošní vzpomínku přijal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, ředitel Celního úřadu pro Královéhradecký kraj plk. František Halás, zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu a Československé obce legionářské z Ústí nad Orlicí, Klubu vojenské historie 1. prapor Stráže obrany státu Třebechovice pod Orebem, Klubu vojenské historie 38. prapor hloubkového průzkumu generála Husárka Letohrad, Klubu veteránů Policie ČR a pochopitelně i představitelé muzea  K - S14.

   Účastníky přivítal a akci moderoval místopředseda VKCV, emeritní celní rada Ladislav Brůha. Projevy pak postupně přednesli předseda VKCV, emeritní celní rada Bohumil Brandejs, ředitel muzea K–S14 ing. Richard M. Sicha a hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický. Kromě osobnosti četaře Hrada, ve svých projevech zdůraznili význam připomínání historie mladším generacím, posilování pocitu vlastenectví a hrdosti na ty, kteří pro ni byli ochotni položit život.

   Jsme rádi, že jak pan hejtman Netolický, tak pan ředitel Sicha ve svých projevech také mimořádně ocenili aktivity VKCV a vzájemnou spolupráci. Zástupci VKCV byli navíc příjemně překvapeni, že pan hejtman ve svém projevu připomněl skutečnost, že právě před 80 lety byl zahájen výkon služby na Oddělení Finanční stráže Prostřední (Horní) Lipka č.p.16. Tento bývalý objekt celní správy je nyní majetkem Pardubického kraje a služební funkcionáři, kteří ochotně přiložili ruku k dílu při vyslovení jeho „ nepotřebnosti “, jsou zřejmě ještě v rauši z toho, že se objektu zbavili, než aby jim takové výročí stálo za povšimnutí.

   V rámci vzpomínkové slavnosti proběhlo také předání pamětních medailí VKCV oceněným jednotlivcům a spolkům. Ocenění postupně převzali z rukou předsedy VKCV
 

  • stříbrnou pamětní medaili :

JUDr.  Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje  za mimořádnou osobní angažovanost při záchraně objektu prvorepublikového Oddělení Finanční stráže v Horní Lipce a vytvoření potřebného zázemí pro činnost Východočeské  klubu celních veteránů

  • zlatou pamětní medaili:

Jiří Panuš, emeritní celní inspektor a zakládající člen VKCV při příležitosti životního jubilea 70 let, za práci ve prospěch VKCV a dlouholetou badatelskou činnost v oblasti historie cla, celnictví a Finanční stráže RČS


ČESKÝ SVAZ BOJOVNÍKŮ ZA SVOBODU  Ústí nad Orlicí při příležitosti konce II. světové války a za úsilí, o pravdivé zpracování dějin národního boje za svobodu  a  objektivní hodnocení jejich významu pro generace současné i budoucí.

ČESKOSLOVENSKÁ OBEC LEGIONÁŘSKÁ  Jednota Ústí nad Orlicí při  příležitosti konce II. světové války a za úsilí o podporu demokracie a vlastenectví tak, aby legionářské myšlenky nezahynuly v proudu času, ale aby byly zachovány generacím příštím.

    Poté předal ocenění pracovníkům Muzea čs. opevnění z let 1935-38 Pěchotního srubu  K – S14 j „ U cihelny “  jeho ředitel Ing. Sicha a to pamětní medaili Muzea K - S14 I. stupně paní Martě Neterdové a cenu „ Český patriot 2014 “ , udělenou Asociací nositelů  legionářských tradic, panu Jiřímu Bártovi. Kolektivním členem této asociace – ANLET je i Východočeský klub celních veteránů.

   Následně se účastníci  přesunuli do vnitřních prostor pěchotního srubu, kde uctili památku četaře Hrada položením kytic a věnců u jeho busty. Tím byla oficiální část vzpomínkové slavnosti ukončena a účastníci si prohlédli expozice muzea, včetně stálé expozice „ Finanční stráž RČS 1918 – 1948 “.

                                                      lipovy_listek.jpg

   Po ukončení prohlídky následovala cesta do sídla VKCV na Horní Lipce, kde byl připraven oběd a občerstvení. Po výborném drůbežím vývaru a řízku s bramborovým salátem, pokračovalo posezení diskusí spojenou s konzumací různých teplých i studených nápojů, včetně lahodného polotmavého 11° Šeráčku. Okolo 14- té hodiny se účastníci vzpomínkové akce rozloučili a odcestovali domů.

   Členové rady VKCV pak využili nabídky pana hejtmana ke krátké informativní schůzce, na které byly diskutovány otázky dalšího rozvoje areálu na Horní Lipce, aktuální problémy a nezbytné okamžité potřeby.

   Místopředseda rady VKCV pak převzal k posouzení některé materiály, týkající se návrhů stavebních úprav v krátkodobém i střednědobém výhledu a Informoval účastníky schůzky, že dotčeným osobám odeslal elektronickou poštou koncepty materiálů, týkajících se zajištění provozu objektu a připomínky k dohodě o spolupráci. Krátce byla prezentována i iniciativa vztahující se k realizaci projektu naučné „ Pašerácké stezky “ v úseku Mladkov – Kamieńczyk. Účastníci schůzky se dohodli, že na pracovním setkání, které se uskuteční dne 28. dubna 2015  na Horní Lipce za přítomnosti všech zainteresovaných, by měly být vyřešeny všechny stávající problémy a přijata konkrétní rozhodnutí k některým nevyjasněným otázkám.

                                                         lipovy_listek.jpg

   Na závěr bychom chtěli poděkovat Lídě Brůnové, Marušce Šokové a Zdeňku Fišerovi, kteří obětovali podstatnou část svého sobotního volna ve prospěch této vzpomínkové akce.

             Rada Východočeského klubu celních veteránů